سوالات مربوط به سوالات عمومی

اگر سوال خود را پیدا نکردید با کارشناسان مجموعه کارفام تماس بگیرید

برای مشاهده پاسخ روی سوال کلیک کنید.
چرا باید دارایی فکری خود را به طور کامل افشاء کنم در حالی که سایرین در اختراعات خود به ابعاد فنی کار را به وضوح شرح نمی دهند؟
شما با ثبت و دریافت حق دارایی فکری در یک کشور، به نوعی با در انحصار داشتن حق اختراع، علامت تجاری یا طرح های صنعتی خود می توانید سایرین را از هرگونه استفاده تجاری منع نمائید پس موظف هستید در مقابل حق انحصاری که نهادهای حاکمیتی جامعه به شما می دهند، آن را برای عموم افشاء نمائید. اینکه می بینیم برخی متون اختراعات برای خواننده شفاف نیست به دو علت است. نخست آنکه متن اختراع به ویژه ادعانامه، یک متن صرفاً علمی- فنی مانند مقاله نیست بلکه یک متن فنی- حقوقی است که توسط وکیل مسلط به دانش فنی- حقوقی نوشته می شود. دوماً، این موضوع که گاهاً متن به خوبی محتوای فنی را منتقل نمی¬کند غیرقابل انکار بوده و شگردی است که برخی شرکت ها برای عدم در دسترس بودن دانش فنی اصلی از آن استفاده می کنند که البته قانونی نیست و قابلیت پیگیری قضائی دارد.
تفاوت مالکیت فکری و مالکیت معنوی چیست؟
کلمه مالکیت فکری ترجمه صحیحی از Intellectual Property است و نه معنوی که ترجمه Spiritual است. در واقع ترجمه ی”مالکیت معنوی” که اکنون در کشور رایج است، قصد داشته این نوع دارایی را نامشهود (intangible) معرفی نماید.
چرا ایده قابلیت ثبت اختراع ندارد؟
متاسفانه هیچ راهی برای حفاظت از ایده در قالب یکی از اقسام حقوق مالکیت فکری وجود ندارد. پتنت ها از اختراعات و حقوق کپی رایت از خلاقیت های بشری حفاظت می کنند اما ایده ها جزء هیچ کدام نیستند. البته بدیهی است که ارزشمند بوده و منشاء انواع دارایی های فکری هستند که در یک حق انحصاری تجلی پیدا می کنند. اما برای حفاظت از ایده ای که قابلیت ثبت ندارد می توانید با شخصی یا اشخاصی که آن را به اشتراک می گذارید، قراداد محرمانگی امضاء کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به بخش "تنظیم قرارداد محرمانگی" مراجعه نمائید.
تفاوت بین مالک و مخترع در اسناد اختراع و یا مالک و طراح در طرح های صنعتی چیست؟
مخترع یا طراح اشخاصی هستند که حقوق معنوی دارایی فکری صرفاً متعلق به ایشان بوده، صرفاً اشخاص حقیقی هستند و نمی توانند حقوق خود را به دیگری واگذار نمایند. بدین معنی که شما نمی توانید حق مخترع بودن خود را به دیگری بدهید. اما مالک می تواند حقوق مادی خود را واگذار نماید. یک مخترع می تواند به طور همزمان مالک اختراع هم باشد. اما نام مالک حقوقی هیچ وقت به عنوان مخترع ذکر نمی شود. برای شفافیت بیشتر فرض کنید که یک تابلوی نقاشی توسط شخصی کشیده شده و با امضای او به فروش می رسد، این تابلو می تواند در آینده بین مالکین مختلف دست به دست شود اما هیچ گاه حق خالق اثر قابلیت انتقال نداشته و تا ابد نقاش اثر همان شخصی است که آن را با ایده خود به عنوان یک اثر اصیل روی تابلو پیاده کرده است.
می توانم به طور همزمان نرم افزار خود را تحت قوانین کپی- رایت و اختراعات حفاظت کنم؟
بله امکان حفاظت از Source code ها تحت قوانین کپی- رایت و همچنین عملکرد فنی نرم افزارها، تحت قوانین مالکیت صنعتی (ثبت اختراعات) وجود دارد.
چگونه می توانم از نرم افزار حفاظت کنم؟
نرم افزارها اکثراً تحت قوانین کپی- رایت حفاظت می شوند. اما نرم افزارهایی قابلیت ثبت اختراع دارند که علاوه بر شروط اختراعی، عملکرد فنی مستقل هم داشته باشند. با این حساب شما نمی توانید برای حفاظت از یک نرم افزار ساده ی حسابداری که عملکرد آن بدون سیستم رایانه، قابل تعریف نیست، ثبت اختراع کنید لکن نرم افزاری که عملکرد یک دستگاه در خط تولید و یا عملکرد خاص یک دوربین را راهبری می کند در دسته اختراعات قرار می گیرد.
فرمول شیمیایی مورد استفاده من به شکلی است که اگر آن را از طریق اختراع افشاء کنم رقبا به راحتی از آن استفاده می کنند و من نخواهم فهمید که چه کسی در حال کپی برداری از کارم هست. حال چطور از آن حفاظت کنم؟
در مورد مواردی که امکان کپی برداری از آنها ساده و تاحدودی غیر قابل پیگیری است و از طرفی جزء مزایای رقابتی شما محسوب می شود می توانید دارایی فکری خود را در قالب "راز تجاری" حفاظت کنید. در این خصوص باید با تمامی افرادی که به نحوه با دانش فنی شما سر و کار دارند.، توافقنامه محرمانگی امضاء کنید.
آیا می توانم نرم افزار(غیر اختراعی) یا کتابی را که قبلا در خارج از ایران ارائه داده ام، در ایران حفاظت کنم؟
متاسفانه کشورمان هنوز به کنوانسیون برن نپذیرفته و قوانین آن اجرایی نمی شود. براساس قوانین ایران، تنها در صورتی که موضوع اولین بار در کشورمان ارائه گردد تحت حفاظت کپی- رایت قرار می گیرد.
در صورتی که موضوع اختراعی را در یک کنفرانس ارائه دهم آیا می توانم آن را ثبت کنم؟
بله قوانین برخی از کشورها به شما مهلت ارفاقی را می دهد که در صورتی که موضوع اختراعی را از طریق مقاله، پوستر، کنفرانس و ... افشاء کرده اید، ظرف یک مدت زمان محدود برای آن ثبت اظهارنامه اختراع کنید. این مهلت ارفاقی برای ایران 6 ماه و برای آمریکا 12 ماه است. اما به شدت توصیه می شود برای اطمینان بیشتر، در صورتی که تمایل دارید از دانش فنی خود بهره برداری تجاری کنید، پیش از هر نوع افشاء عمومی برای ثبت اظهارنامه اختراع اقدام نمائید.
روش های تشخیص و معالجه بیماری رو بدن انسان یا دام قابلیت ثبت اختراع دارد؟
خیر. اما در بدن انسان یا دام قابلیت ثبت اختراع دارد. مثلاً در نظر بگیرید که شما یک عامل بیماری زای پوستی را از طریق مشاهده علائم خاص بیماری روی بدن انسان تشخیص می دهید این نوع تشخیص طبق تجربه شما و یا به هر علت یک تشخیص تجربی و کیفی محسوب می شود که در قالب اختراع ثبت نمی شود. اما ثبت آنتی ژنی برای تشخیص عوامل بیماری زا در قالب یک کیت تشخیصی به عنوان یک محصول تشخیصی خارج از بدن انسان یا حیوان، قابلیت ثبت دارد. این بند قانون شامل اجساد و گیاهان نمی شود.
چگونه می توانم از سویه ها و منابع ژنتیک حفاظت کنم؟
گاهی موضوع حفاظت از دارایی فکری یا موضوع مورد مبادله و انتقال یک ماده زیستی یا منابع ژنتیک در یک کشور است. اما به دلیل عدم احراز شرط نوآوری و استثناء بند الف و بند د ماده 4 قانون که به موارد غیرقابل ثبت در قالب اختراع می پردازند، سویه ها، منابع ژنتیک و مواد بیولوژیک، قابلیت ثبت اختراع ندارند. برای مبادله و انتقال، "رژیم حفاظت قراردادی" در اینجا به کار می رود. موافقتنامه انتقال مواد به جهت حفظ محرمانگی، تعریف نوع کاربرد تحقیقاتی یا تولیدی، استفاده انحصاری یا غیر انحصاری، اجازه انتقال به غیر و ... در این خصوص تدوین می گردد. برای اطلاعات بیشتر به "تنظیم قرارداد انتقال مواد" مراجعه نمائید.
به تازگی خاصیت جدیدی برای یک گیاه کشف کرده ام که در درمان طیفی از بیماری ها موثر است. می توانم آن را ثبت اختراع کنم؟
خیر. تعریف یک خاصیت جدید برای یک ماده موجود در طبیعت هر چند طی تحقیقات بسیار پیچیده انجام شده باشد، در دسته کشفیات قرار می گیرد که قابلیت ثبت اختراع نخواهند داشت اما باید دید که آیا روش و فرمولاسیونی خاصی باعث شده که آن ماده چنین اثری داشته باشد یا خیر. در این صورت فرآیند دستیابی و فرمولاسیون عامل چنین اثرگذاری قابلیت ثبت خواهد داشت.