10 اقدام ضروری “مالکیت فکری” ویژه صادرکنندگان

صادرات کالا

صادرکنندگان و واردکنندگان در طی فعالیت‌های تجاری خود با چالش‌ها و عوامل متعددی رو‌به رو هستند. بخشی از این چالش‌ها به موضوعات مرتبط با مدیریت دارایی‌های فکری بازمی‌گردد. گرچه لیست ذیل ممکن است لیست کاملی از موارد حائز توجه برای صادر‌کنندگان کالا و خدمات نباشد، لکن می‌تواند به بخشی از سوالات آنها پاسخ دهد.

حقوق مالکیت فکری

ابتدا اقدامات مرتبط با مالکیت فکری را از کل فرآیند صادرات جدا کنید!

مالکیت فکری شامل مجموعه گسترده‌ای از کپی-رایت، اختراعات، طرح‌ها، علائم تجاری و اسرار تجاری هستند. از سوی دیگر این حقوق در کشورهای مختلف، تحت قوانین خاص آن کشور حفاظت می‌شوند. مهم است که ابزارهای حفاظتی خود را بشناسید و در مورد قوانین کشور هدف صادارت خود هم آشنایی پیدا کنید.

نقض حق و اعمال حق، هزینه‌بر و دشوار خواهد بود!

یکی از مزایای عملکرد هوشمند در خصوص مالکیت فکری در هنگام صادارت، جلوگیری از نقض حق سایرین و اقدام به موقع جهت اعمال حق علیه بهره‌برداری غیرقانونی سایرین است. باید بدانید که در صورتی که حتی بدون آگاهی و غیرعمدی اقدام به بهره برداری از یک علامت تجاری، طرح یا اختراع ثبت شده در کشور مقصد صادارت خود بکنید، متحمل پرداخت جریمه‌های بسیار سنگین به علت نقض حق دیگران خواهید شد. برای جلوگیری از این امر حتما اقدام به جستجوی آزادی بهره‌برداری یا FTO کنید.

حق تقدم، ابزاری در مسیر حفاظت از حق است!

هرگونه اقدام برای ثبت یک درخواست اولیه از نوع موقت یا دائم در هر یک از کشورهای عضو کنوانسیون پاریس به معنای حق تقدم ثبت دائم برای شماست. هوشمندانه از آن استفاده کنید! اما دقت کنید که صرفاً ثبت یک اظهارنامه (application) شما را از نقض حق سایرین در کشور مقصد صادارت، مصون نمی‌دارد.

کپی رایت

ادارات ملی ثبت اختراعات، علائم تجاری و طرح‌های صنعتی را بشناسید!

در هر کشور ادارات خاصی مسئول اعطای سند مالکیت به صاحب حق دارایی فکری هستند. مثلا؛ USPTO  و  یا مرکز مالکیت معنوی ایران.
از طریق وبسایت رسمی این ادارات می‌توانید اطلاعات بسیار اعم از قوانین آن کشور، مواردی که تاکنون به ثبت رسیده‌اند، هزینه‌ها و فرآیند ثبت به دست آورید.

علامت تجاری

علامت تجاری، تقریبا برای هر نوع صادراتی ضروری است!

در بسیاری از کشورها، حقوق علامت تجاری صرفاً از طریق ثبت آن به دست می‌آید، اگرچه برخی از کشورها از علائم مبتنی بر استفاده یا علائم بین‌المللی معروف هم حمایت می‌کنند. اما قطعاً مطمئن‌ترین راه حفاظت از شهرت و کیفیت کالا یا خدمات شما در کشور مقصد بهره‌برداری تجاری، اقدام به ثبت علامت تجاری در آن کشور خواهد بود.

نقض حق علامت تجاری، اشتباهی قابل جلوگیری است!

گرچه هر کشوری مطابق با قوانین خود، تعریف معینی از مشابهت و جعل یک علامت تجاری دارد. اما این موضوع لازم است توسط وکیل و پیش از اقدام شما به صادرات بررسی شود. وکلا در خصوص میزان مشابهت و احتمال نقض حق به شما گزارش می‌دهند و شما را برای ثبت راهنمایی می‌کنند.

آگاهی از قوانین ثبتی به ویژه برای علامت تجاری دشوار نیست!

در اکثر کشورها، ثبت علامت تجاری برای تجارت ضروری نیست. البته استثنا در خصوص نوع کالا و کشور مقصد هم وجود دارد. با این حال، ثبت چندین مزیت دارد، از جمله اطلاعیه عمومی در مورد ادعای مالکیت بر علامت، فرض قانونی مالکیت، حقوق عمومی و انحصاری استفاده از علامت در ارتباط با کالاها و یا خدمات فهرست شده در سند ثبت و غیره.

همچنین آگاهی از قوانین ثبتی پیش از اقدام به صادرات، این فرصت را به شما می‌دهد که از ورود به چرخه پر هزینه ثبت‌های متعدد جلوگیری کنید. مثلا، ممکن است علامت تجاری منتخب به زبان فارسی در کشور مقصد تجاری شما یک کلمه نامناسب، نوعی توهین به نژاد یا جنسیت و یا هر معنای نامطابق با اخلاقی داشته باشد که آن را غیرقابل ثبت می‌کند.

نوآوری فنی

در صورتی که نوآوری فنی دارید، ثبت اختراع مهم است!

ثبت اختراع ابزاری است برای حفاظت از فناوری‌های نوآورانه. قبل از اقدام به صادرات کالای نوآورانه بایستی علاوه بر بررسی آزادی بهره‌برداری، امکانات حفاظت را برای کالای خود بررسی کنید. هزینه‌های حفاظت به طور معمول قابل توجه است. پیش از اقدام به صادرات، پیشنهاد می‌شود، احتمال ثبت بر مبنای دانش پیشین و قوانین کشور مقصد بررسی شود. فراموش نکنید که درخواست بین المللی اختراع از طریق ابزار PCT برای صادارت فناوری یا محصول فناورانه به چند کشور بسیار کارآمد است.

وکلای ملی در خصوص نقض حق اختراع به شما هشدار می‌دهند!

شما از طریق یک فرآیند نظام مند با عنوان “جستجوی آزادی عمل” می‌توانید گزارشی داشته باشید که در آغاز تصمیم‌گیری برای صادرات یک فناوری یا محصول فناورانه، دید کلی از حقوق پتنتی مرتبط با آن فناوری به شما می‌دهد. در برخی کشورها، این گزارش یک سند مورد تائید وکیل است که عواقب نقض حق را حتی در صورت اتفاق افتادن، از دوش شما برمی‌دارد.

برای درخواست ثبت اختراع، با هدف کشور مقصد صادرات اقدام کنید!

فرآیند ثبت اختراع با اینکه می‌تواند طولانی و پرهزینه اما در برخی شرایط ضروری است. درخواست‌های موقت ثبت اختراع هرگز مورد بررسی قرار نمی گیرند. به طور معمول، این درخواست‌ها صرفاً تاریخ حق تقدم را تضمین می‌کنند. زمانی که فناوری به طور کامل توسعه نیافته یا به طور کامل توسعه یافته اما هنوز تصمیم قطعی در خصوص مقصد ثبتی اتخاذ نشده است، متقاضیان ممکن است درخواست موقت (Provisional Patent Application) ارائه دهند.

درخواست‌های ثبت اختراع غیرموقت یا دائم، توسط ادارات ملی هر کشور مورد بررسی قرار می‌گیرند. درخواست‌های ثبت اختراع غیرموقت الزامات مختلفی دارند که اصلی‌ترین آنها احراز شروط نوآوری، گام ابتکاری و کاربرد صنعتی است.

برگرفته از وبسایت shipping solutions

در کارافام مفتخریم که برای ارائه خدمات مالکیت فکری، همراه صادرکنندگان ارجمند کشور باشیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.